• Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

          • Dňa 18. decembra k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov tretiakov a štvrtákov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

             

            🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

             

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.


             

            ✅ Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

             

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 28%.

             

            😍 Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 7,8 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

             

            • „Vďaka workshopu viem, ako hľadať biznis nápady a ktorým nápadom sa mám ako začiatočník vyhnúť.“
            • „Za jedno dopoludnie sme sa dokázali naučiť postup rozbiehania nápadov, ktorý iným ľuďom zaberie roky.“
            • „Páčilo sa mi celé spracovanie prezentácie a skupinové cvičenia.“
            • „Získal som nové znalosti a pochopil som, že začať podnikať nemusí byť také ťažké.“

            ➡️ Ďalšie kroky

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu s Rozbehni sa! Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostane možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu Rozbiehátor.

             

             

             

            Viac o projekte nájdete na webe www.rozbehnisa.sk

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY Z ANGLICKÉHO JAZYKA

          • V utorok 28. novembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka.

            Výhercovia v jednotlivých kategóriách:

            2D

            • Antonia Barbara Pace, II. D, 1. miesto, (56,0 bodov)
            • Veronika Farkašová, II. D, 2. miesto, (48,5 bodov)
            • Viktor Husák, IV. DK, 3. miesto, (46,5 bodov)

            2A

            • Ester Žabková, II. H, 1. miesto, (55,5 bodov)
            • Filip Mojžiš, I. H, 2. miesto, (47,0 bodov)
            • Kristína Boháčová, I. H, 3. miesto, (44,0 bodov)

            2B

            • Samuel Vajči, III. H, 1. miesto, (61,0 bodov)
            • Adela Galová, IV. HB, 2. miesto, (53,0 bodov)
            • Dominika Bačová, V. HA, 3. miesto, (49,5 bodov)

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za aktívnu účasť a výhercom srdečne gratulujeme!

          • EXKURZIA V GREENTECHU

          • Dňa 11. 10. 2023 sa žiaci I.H triedy a II.H triedy zúčastnili exkurzie do prevádzky na druhotné spracovanie plastových obalov – Greentech, Slovakia. Spolu s triednymi učiteľkami Mgr. Faturíkovou a Mgr. Pánikovou sa naši žiaci oboznámili, ako sa z plastových fliaš vyrába druhotná surovina – plastové vločky, vhodné na výrobu nových plastových výrobkov. Videli celý proces triedenia, umývania, spracovania plastových obalov a aj následnej kontroly kvality plastových vločiek.

            Veríme, že návšteva prevádzky pozitívne podporí ich ekologické zmýšľanie.

          • NA VEĽTRHU POMATURITNÝCH MOŽNOSTÍ

          • V utorok 10. októbra 2023 sa žiaci maturitného ročníka študijného odboru hotelová akadémia zúčastnili spolu s vyučujúcou Ing. Miriam Jančovou Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus – Akadémia. Veľtrh sa konal v priestoroch výstaviska Incheba Expo v Bratislave.

            Žiaci mali skvelú príležitosť oboznámiť sa s rozsiahlou ponukou štúdia po maturite a osobne sa stretli so zástupcami slovenských aj zahraničných univerzít a vysokých škôl. Pre žiakov, ktorí uvažujú nad ďalším štúdiom, bola účasť na veľtrhu možnosťou informovať sa a zúčastniť sa prednášok, poradenského servisu a testovania ich schopností.

          • VYSADILI SME 58 "STROMČEKOV"

          • V mesiaci október sa žiaci triedy IV.HB zapojili do skrášlenia areálu našej školy a vysadili spolu 58 stromčekov – 8 javorov mliečnych, 25 zobov vtáčích a 25 tisov obyčajných.

            Oboznámili so zásadami správneho sadenia stromčekov, v praxi si vyskúšali svoju fyzickú kondíciu, ktorá je potrebná pri záhradných úpravách, a v neposlednom rade zažili aj radosť z dobre vykonanej práce.

            Zapojeným žiakom ďakujeme a veríme, že aj ostatní žiaci našej školy ocenia nové, zelenšie životné prostredie.

          • Návšteva Pamätného domu Jozefa Gregora Tajovského v Tajove

          • „Narodil som sa pred 149. rokmi v dedinke učupenej pod Kremnickými horami, ktorá mi bola po celý život najkrajším miestom na svete.“ Takto si spisovateľ spomína na rodnú dedinu, v ktorej stojí jeho rodný dom, v ktorej našiel miesto posledného odpočinku spolu s manželkou Hanou.
            Dňa 27. 9. 2023 trieda III.H navštívila všetky miesta spojené s osobnosťou autora: Pamätný dom, hrob Tajovského s náhrobným pomníkom. Výstup na Kalváriu umožnil prekrásny pohľad na slnkom zaliaty Tajov i Banskú Bystricu.

          • ZAPOJILI SME SA DO BIELEJ PASTELKY

          • BIELA PASTELKA je verejná zbierka, ktorá zlepšuje život ľuďom v ťažkých životných situáciách. Cieľom je pomôcť, podporiť ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej Pastelky je použitý na financovanie aktivít, ktoré pomáhajú začleniť sa do bežného života nevidiacim. Dňa 22.9.2023 sa naša trieda II.H do tejto finančnej zbierky zapojila. Veríme, že sme pomohli.

          • GASTRO CUP 2023 (Memoriál Janka Michnu)

          • Na 7. ročníku banskobystrickej prezentačno-súťažnej výstavy kuchárov a cukrárov, ktorá sa už po druhýkrát uskutočnila v Hoteli Národný dom v Banskej Bystrici, sme sa opäť podieľali nielen ako spoluorganizátori, ale do oboch kategórií (kuchár-junior a kuchár-senior) sme postavili aj svojich reprezentantov.

            Hoci od začiatku školského roka uplynuli iba 3 týždne, a teda súťažiaci nemali na prípravu príliš veľa času, môžeme im s hrdosťou blahoželať k úspechu. Andrej Rekeň z 2. ročníka študijného odboru kuchár pod odborným vedením pána majstra OV Ľuboša Kovaľa sa umiestnil v bronzovom pásme a pani majsterka OV Terezia Fekiačová si vo svojej kategórii odniesla krásnu striebornú medailu.

          • NA SLÁVNOSTNOM OTVORENÍ AKADEMICKÉHO ROKA UMB

          • Recepcia pri príležitosti slávnostného otvorenia akademického roka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je jednou z výnimočných akcií, na ktorej naša škola spolupracuje už niekoľko rokov. Pod vedením majsterky OV p. Jackovej obsluhu zabezpečovali žiaci 3. ročníka študijného odboru hotelová akadémia.

          • SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ V BYSTRICKEJ HOTELKE

          • Dňa 21. júna 2023 bolo na našej škole humanitárnou organizáciou Slovenský Červený kríž v zastúpení pani riaditeľky RNDr. Zuzany Stanovej a v spolupráci s krúžkom Dobrovoľníctva pod vedením Ing. M. Jančovej zorganizované školenie o poskytovaní prvej pomoci. RNDr. Stanová pútavým spôsobom žiakom I.H a IV.HB triedy vysvetlila a opísala okamžité opatrenia základnej prvej pomoci. Žiaci sa dozvedeli o „reťazi prežitia“, o okamžitých opatreniach na záchranu života, o resuscitácii postihnutej osoby, o tom ako chrániť svoje zdravie, ako poskytnúť prvú pomoc postihnutému v bezvedomí, čo je AED a ako ho používať a tiež ako správne telefonovať na tiesňovú linku. Okrem toho mali žiaci možnosť prakticky si vyskúšať poskytovanie základnej prvej pomoci na figuríne s poetickým menom „Anička“.

            Všetci účastníci školenia sa zhodli na tom, že bolo zaujímavé dozvedieť sa o život zachraňujúcich činnostiach, ktoré sú nevyhnutné pre záchranu ľudského života. Aj laici dokážu v núdzových situáciách zachrániť ľudský život – len treba presne a rýchlo vedieť ako na to. Každý z nás je schopný naučiť sa prvú pomoc a v prípade potreby by ju mal vedieť poskytnúť. Veríme, že prvý krok k tomu sme spravili. SČK vďaka za vašu humanitárnu a edukačnú činnosť.

          • ODBORNÁ EXKURZIA: PRAHA

          • Koniec školského roka je obdobím uzatvárania známok a následnej možnosti na exkurzie a relax mimo školských lavíc. V dňoch 18. - 20. 6. 2023 sa žiaci tried I.H, III. HA, IV.HA, IV.HB študijného odboru hotelová akadémia spolu s vyučujúcimi Ing. Jančovou, Mgr. Matuškovou, Mgr. Kovaľom zúčastnili zahraničnej odbornej exkurzie v hlavnom meste Českej republiky. Počas tejto exkurzie mali možnosť spoznať krásy stovežatej Prahy a ochutnať miestne špeciality. Karlov most, Václavské a Staromestské námestie, Orloj, Hradčany, Chrám S. Víta, Loreta, Strahovský kláštor, Luzerna, Jelení příkop, Obecný dom, Prašná brána- to je len zlomok toho, čo sa dá v tomto nádhernom veľkomeste vidieť a zažiť. Kto v Prahe nebol, ako keby ani nežil... Pridáte sa nabudúce?

          • ODBORNÁ EXKURZIA V PRAŽIARNI KÁVY

          • V polovici júna sa žiaci II.D triedy študujúci v odboroch kuchár a čašník/servírka zúčastnili s vyučujúcimi odborných predmetov Ing. Natáliou Čimborovou a Mgr. Zuzanou Faturíkovou exkurzie v pražiarni kávy v Banskej Bystrici. Exkurzia prebehla pod vedením odborníka na kávu Šimona Staša, ktorý nám predstavil ich značku kávy s názvom Mlsnacava. V pražiarni sme mali možnosť upražiť si surovú kávu, vidieť celý proces praženia surovej kávy cez ochladenie upraženej kávy a odstátie. Popritom sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o káve, o zmenách, ktoré sa dejú s kávou pri pražení a odrodách kávy. Následne mali možnosť žiaci klásť otázky ohľadne problematiky kávy. Z pražiarne sme sa presunuli do ďalších priestorov, kde nás už čakali ďalší odborníci na kávu a tu sme mali možnosť senzoricky hodnotiť rôzne druhy káv. Hodnotili sme vôňu upraženej a pomletej kávy pred zaliatím vodou, vôňu kávy po zaliatí, chuť pripravenej kávy a podobne. Následne sme ich porovnávali a diskutovali o tom, ktorá káva nám najviac chutí a aké zložky a arómy v nej cítime.

            V priebehu celej exkurzie vládla pohodová a priateľská atmosféra. Žiakom a rovnako aj nám učiteľkám sa exkurzia v pražiarni veľmi páčila a odniesli sme si z nej veľa zaujímavých informácií a poznatkov o káve a o náročnosti spracovania kávy. Sme vďační, že sme mali možnosť zúčastniť sa takejto exkurzie. Teraz už vieme, koľko práce sa ukrýva za jednou vypitou šálkou dobrej kávy.

          • ODBORNÁ EXKURZIA BARBIERSKÉHO REMESLA

          • Dňa 1. 6. 2023 sme sa so žiačkami 2. ročníka študijného odboru kaderník-vizážista, zúčastnili exkurzie v súkromnom salóne Barbaros Barba shop v Banskej Bystrici. Barber shop je označenie pre pánske holičstvo. Jediným spoločným znakom kaderníctva a holičstva je, že si sem chodíte strihať a upravovať vlasy. Týmto ale počet spoločných znakov končí a na rad prichádza veľa rozdielov, ktoré sme mohli vidieť na vlastné oči. Ako sa hovorí, je lepšie jedenkrát vidieť ako stokrát počuť. Mohli sme pozorovať mokré holenie britvou s horúcim uterákom, olejom a spevňujúcim holiacim krémom na začiatku, až po studený zábal a balzamom po holení na konci. Módne trendy v starostlivosti o úpravu vlasov, brady a fúzov. Očarili nás pánske náradia, ako strojčeky, britvy a nožnice. Príjemná, nenútená a priateľská atmosféra nechýbala počas celej exkurzie. Je dôležité dodať, že návšteva takéhoto holičstva/barber shopu, je zážitok, ktorý rozhodne za to stojí!

            Ďakujeme.

          • PO STOPÁCH SLÁVNYCH OSOBNOSTÍ

          • V pondelok 5.6.2023 absolovali žiaci I.AB, III.AB a IV.HA triedy prehliadku mesta Banská Bystrica, počas ktorej sa vydali po stopách slávnych osobností.

          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE SPLEŤ

          • Dňa 29. mája sa žiaci našej školy zúčastnili na divadelnom predstavení „Spleť“ v podaní hercov martinského divadla. Žiaci prvého a druhého ročníka tried I.H, I.D, II.H, II.D a II.AB mali možnosť zažiť v predstavení osud a pocity mladého dievčaťa rómskeho pôvodu, ktorá rozpráva svoj príbeh. Príbeh má aj autobiografické prvky a cez dejovú líniu prechádza všetkými možnými problémami mladých ľudí všeobecne, nie len hrdinky samotnej ako problému šikany a kyberšikany, rasizmu, užívania alkoholu a iných látok ako dôsledku hľadania východiska z ťažkej situácie. Predstavenie vzniklo v spolupráci s centrami psychologickej pomoci Káčko a iPčko, ktorých psychológovia po ukončení predstavenia diskutovali so žiakmi o predstavení samotnom, ako aj o možných dôsledkoch nevhodného správania voči rovesníkom. Predstavenie zaujalo brilantným hereckým výkonom hlavnej protagonistky a veríme, že pomôže našim žiakom vo formovaní správnych postojov v danej problematike.

          • ROZLÚČILI SME SA S MATURANTMI (2023)

          • Veľa slov bolo vyrieknutých, no to najpodstatnejšie sa dá zhrnúť do jednej vety: Spomínajte na svoje stredoškolské štúdium s úsmevom na tvári a žite úspešný a plnohodnotný život, drahí maturanti.

          • DEŇ ZEME

          • Dňa 19. 5. 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň Zeme. Zúčastnili sa ho žiaci I.D, I.H, II.AB, II.D, II.H, III.HB triedy. Všetci žiaci si pozreli film o životnom prostredí a zmenách, ktorým čelí a diskutovali ako môžu svojou aktivitou zmierniť tieto zmeny. Žiaci tiež mali možnosť zapojiť sa do zaujímavých súťažných aktivít, dozvedeli sa veľa nových informácií ohľadom udržateľného životného prostredia, napríklad ako správne sadiť rastlinky, ako rozoznávať rôzne bylinky a priesady. Vyskúšali si vytriediť rôzne odpadové suroviny a dozvedeli sa, čo patrí alebo nepatrí do jednotlivých kontajnerov pri recyklovaní odpadu. Naučili sa aká dôležitá je pre náš život voda a koľko tejto dôležitej suroviny je potrebné na vypestovanie jednotlivých výrobkov a priemyselných produktov. Svoje dobré nápady vyjadrili v grafickej podobe, vo forme projektov. Na príprave Dňa Zeme sa podieľali Ing. Belašičová, Mgr. Stehlíková, Mgr. Psotová, Ing. Masárová, Mgr. Šikúr a Mgr. Volentier. Veríme, že ich aj táto akcia bude správne motivovať byť ekologickými.

            Sme neprofesionálni environmentalisti, ale môžeme veci zmeniť.

          • ODBORNÁ EXKURZIA V ALFA BIO

          • Dňa 18. 5. 2023. sa naši žiaci z triedy II.H, spoločne s pani učiteľkami Natáliou Čimborovou a Oľgou Kubišovou, zúčastnili exkurzie do výrobného strediska spoločnosti ALFA BIO. Počas exkurzie sme sa mali možnosť dozvedieť viac o známych produktoch z tofu, ktoré spoločnosť vyrába už viac ako 30 rokov. Boli sme aj pri samotnej výrobe tofu, kde sme získali väčšiu predstavu o tom ako funguje proces výroby tofu zo sójového mlieka. Taktiež sme mali malú ochutnávku niektorých druhov nátierok z tofu. Exkurzia bola náučná a skutočne sme si ju užili.

            Frederik Tomahogh (II.H)

          • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

          • Dňa 18. decembra k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov tretiakov a štvrtákov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

             

            🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

             

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.


             

            ✅ Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

             

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 28%.

             

            😍 Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 7,8 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

             

            • „Vďaka workshopu viem, ako hľadať biznis nápady a ktorým nápadom sa mám ako začiatočník vyhnúť.“
            • „Za jedno dopoludnie sme sa dokázali naučiť postup rozbiehania nápadov, ktorý iným ľuďom zaberie roky.“
            • „Páčilo sa mi celé spracovanie prezentácie a skupinové cvičenia.“
            • „Získal som nové znalosti a pochopil som, že začať podnikať nemusí byť také ťažké.“

            ➡️ Ďalšie kroky

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu s Rozbehni sa! Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostane možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu Rozbiehátor.

             

             

             

            Viac o projekte nájdete na webe www.rozbehnisa.sk

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY Z ANGLICKÉHO JAZYKA

          • V utorok 28. novembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka.

            Výhercovia v jednotlivých kategóriách:

            2D

            • Antonia Barbara Pace, II. D, 1. miesto, (56,0 bodov)
            • Veronika Farkašová, II. D, 2. miesto, (48,5 bodov)
            • Viktor Husák, IV. DK, 3. miesto, (46,5 bodov)

            2A

            • Ester Žabková, II. H, 1. miesto, (55,5 bodov)
            • Filip Mojžiš, I. H, 2. miesto, (47,0 bodov)
            • Kristína Boháčová, I. H, 3. miesto, (44,0 bodov)

            2B

            • Samuel Vajči, III. H, 1. miesto, (61,0 bodov)
            • Adela Galová, IV. HB, 2. miesto, (53,0 bodov)
            • Dominika Bačová, V. HA, 3. miesto, (49,5 bodov)

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za aktívnu účasť a výhercom srdečne gratulujeme!

          • EXKURZIA V GREENTECHU

          • Dňa 11. 10. 2023 sa žiaci I.H triedy a II.H triedy zúčastnili exkurzie do prevádzky na druhotné spracovanie plastových obalov – Greentech, Slovakia. Spolu s triednymi učiteľkami Mgr. Faturíkovou a Mgr. Pánikovou sa naši žiaci oboznámili, ako sa z plastových fliaš vyrába druhotná surovina – plastové vločky, vhodné na výrobu nových plastových výrobkov. Videli celý proces triedenia, umývania, spracovania plastových obalov a aj následnej kontroly kvality plastových vločiek.

            Veríme, že návšteva prevádzky pozitívne podporí ich ekologické zmýšľanie.

          • NA VEĽTRHU POMATURITNÝCH MOŽNOSTÍ

          • V utorok 10. októbra 2023 sa žiaci maturitného ročníka študijného odboru hotelová akadémia zúčastnili spolu s vyučujúcou Ing. Miriam Jančovou Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus – Akadémia. Veľtrh sa konal v priestoroch výstaviska Incheba Expo v Bratislave.

            Žiaci mali skvelú príležitosť oboznámiť sa s rozsiahlou ponukou štúdia po maturite a osobne sa stretli so zástupcami slovenských aj zahraničných univerzít a vysokých škôl. Pre žiakov, ktorí uvažujú nad ďalším štúdiom, bola účasť na veľtrhu možnosťou informovať sa a zúčastniť sa prednášok, poradenského servisu a testovania ich schopností.

          • VYSADILI SME 58 "STROMČEKOV"

          • V mesiaci október sa žiaci triedy IV.HB zapojili do skrášlenia areálu našej školy a vysadili spolu 58 stromčekov – 8 javorov mliečnych, 25 zobov vtáčích a 25 tisov obyčajných.

            Oboznámili so zásadami správneho sadenia stromčekov, v praxi si vyskúšali svoju fyzickú kondíciu, ktorá je potrebná pri záhradných úpravách, a v neposlednom rade zažili aj radosť z dobre vykonanej práce.

            Zapojeným žiakom ďakujeme a veríme, že aj ostatní žiaci našej školy ocenia nové, zelenšie životné prostredie.

          • Návšteva Pamätného domu Jozefa Gregora Tajovského v Tajove

          • „Narodil som sa pred 149. rokmi v dedinke učupenej pod Kremnickými horami, ktorá mi bola po celý život najkrajším miestom na svete.“ Takto si spisovateľ spomína na rodnú dedinu, v ktorej stojí jeho rodný dom, v ktorej našiel miesto posledného odpočinku spolu s manželkou Hanou.
            Dňa 27. 9. 2023 trieda III.H navštívila všetky miesta spojené s osobnosťou autora: Pamätný dom, hrob Tajovského s náhrobným pomníkom. Výstup na Kalváriu umožnil prekrásny pohľad na slnkom zaliaty Tajov i Banskú Bystricu.

          • ZAPOJILI SME SA DO BIELEJ PASTELKY

          • BIELA PASTELKA je verejná zbierka, ktorá zlepšuje život ľuďom v ťažkých životných situáciách. Cieľom je pomôcť, podporiť ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej Pastelky je použitý na financovanie aktivít, ktoré pomáhajú začleniť sa do bežného života nevidiacim. Dňa 22.9.2023 sa naša trieda II.H do tejto finančnej zbierky zapojila. Veríme, že sme pomohli.

          • GASTRO CUP 2023 (Memoriál Janka Michnu)

          • Na 7. ročníku banskobystrickej prezentačno-súťažnej výstavy kuchárov a cukrárov, ktorá sa už po druhýkrát uskutočnila v Hoteli Národný dom v Banskej Bystrici, sme sa opäť podieľali nielen ako spoluorganizátori, ale do oboch kategórií (kuchár-junior a kuchár-senior) sme postavili aj svojich reprezentantov.

            Hoci od začiatku školského roka uplynuli iba 3 týždne, a teda súťažiaci nemali na prípravu príliš veľa času, môžeme im s hrdosťou blahoželať k úspechu. Andrej Rekeň z 2. ročníka študijného odboru kuchár pod odborným vedením pána majstra OV Ľuboša Kovaľa sa umiestnil v bronzovom pásme a pani majsterka OV Terezia Fekiačová si vo svojej kategórii odniesla krásnu striebornú medailu.

          • NA SLÁVNOSTNOM OTVORENÍ AKADEMICKÉHO ROKA UMB

          • Recepcia pri príležitosti slávnostného otvorenia akademického roka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je jednou z výnimočných akcií, na ktorej naša škola spolupracuje už niekoľko rokov. Pod vedením majsterky OV p. Jackovej obsluhu zabezpečovali žiaci 3. ročníka študijného odboru hotelová akadémia.

          • SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ V BYSTRICKEJ HOTELKE

          • Dňa 21. júna 2023 bolo na našej škole humanitárnou organizáciou Slovenský Červený kríž v zastúpení pani riaditeľky RNDr. Zuzany Stanovej a v spolupráci s krúžkom Dobrovoľníctva pod vedením Ing. M. Jančovej zorganizované školenie o poskytovaní prvej pomoci. RNDr. Stanová pútavým spôsobom žiakom I.H a IV.HB triedy vysvetlila a opísala okamžité opatrenia základnej prvej pomoci. Žiaci sa dozvedeli o „reťazi prežitia“, o okamžitých opatreniach na záchranu života, o resuscitácii postihnutej osoby, o tom ako chrániť svoje zdravie, ako poskytnúť prvú pomoc postihnutému v bezvedomí, čo je AED a ako ho používať a tiež ako správne telefonovať na tiesňovú linku. Okrem toho mali žiaci možnosť prakticky si vyskúšať poskytovanie základnej prvej pomoci na figuríne s poetickým menom „Anička“.

            Všetci účastníci školenia sa zhodli na tom, že bolo zaujímavé dozvedieť sa o život zachraňujúcich činnostiach, ktoré sú nevyhnutné pre záchranu ľudského života. Aj laici dokážu v núdzových situáciách zachrániť ľudský život – len treba presne a rýchlo vedieť ako na to. Každý z nás je schopný naučiť sa prvú pomoc a v prípade potreby by ju mal vedieť poskytnúť. Veríme, že prvý krok k tomu sme spravili. SČK vďaka za vašu humanitárnu a edukačnú činnosť.

          • ODBORNÁ EXKURZIA: PRAHA

          • Koniec školského roka je obdobím uzatvárania známok a následnej možnosti na exkurzie a relax mimo školských lavíc. V dňoch 18. - 20. 6. 2023 sa žiaci tried I.H, III. HA, IV.HA, IV.HB študijného odboru hotelová akadémia spolu s vyučujúcimi Ing. Jančovou, Mgr. Matuškovou, Mgr. Kovaľom zúčastnili zahraničnej odbornej exkurzie v hlavnom meste Českej republiky. Počas tejto exkurzie mali možnosť spoznať krásy stovežatej Prahy a ochutnať miestne špeciality. Karlov most, Václavské a Staromestské námestie, Orloj, Hradčany, Chrám S. Víta, Loreta, Strahovský kláštor, Luzerna, Jelení příkop, Obecný dom, Prašná brána- to je len zlomok toho, čo sa dá v tomto nádhernom veľkomeste vidieť a zažiť. Kto v Prahe nebol, ako keby ani nežil... Pridáte sa nabudúce?

          • ODBORNÁ EXKURZIA V PRAŽIARNI KÁVY

          • V polovici júna sa žiaci II.D triedy študujúci v odboroch kuchár a čašník/servírka zúčastnili s vyučujúcimi odborných predmetov Ing. Natáliou Čimborovou a Mgr. Zuzanou Faturíkovou exkurzie v pražiarni kávy v Banskej Bystrici. Exkurzia prebehla pod vedením odborníka na kávu Šimona Staša, ktorý nám predstavil ich značku kávy s názvom Mlsnacava. V pražiarni sme mali možnosť upražiť si surovú kávu, vidieť celý proces praženia surovej kávy cez ochladenie upraženej kávy a odstátie. Popritom sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o káve, o zmenách, ktoré sa dejú s kávou pri pražení a odrodách kávy. Následne mali možnosť žiaci klásť otázky ohľadne problematiky kávy. Z pražiarne sme sa presunuli do ďalších priestorov, kde nás už čakali ďalší odborníci na kávu a tu sme mali možnosť senzoricky hodnotiť rôzne druhy káv. Hodnotili sme vôňu upraženej a pomletej kávy pred zaliatím vodou, vôňu kávy po zaliatí, chuť pripravenej kávy a podobne. Následne sme ich porovnávali a diskutovali o tom, ktorá káva nám najviac chutí a aké zložky a arómy v nej cítime.

            V priebehu celej exkurzie vládla pohodová a priateľská atmosféra. Žiakom a rovnako aj nám učiteľkám sa exkurzia v pražiarni veľmi páčila a odniesli sme si z nej veľa zaujímavých informácií a poznatkov o káve a o náročnosti spracovania kávy. Sme vďační, že sme mali možnosť zúčastniť sa takejto exkurzie. Teraz už vieme, koľko práce sa ukrýva za jednou vypitou šálkou dobrej kávy.

          • ODBORNÁ EXKURZIA BARBIERSKÉHO REMESLA

          • Dňa 1. 6. 2023 sme sa so žiačkami 2. ročníka študijného odboru kaderník-vizážista, zúčastnili exkurzie v súkromnom salóne Barbaros Barba shop v Banskej Bystrici. Barber shop je označenie pre pánske holičstvo. Jediným spoločným znakom kaderníctva a holičstva je, že si sem chodíte strihať a upravovať vlasy. Týmto ale počet spoločných znakov končí a na rad prichádza veľa rozdielov, ktoré sme mohli vidieť na vlastné oči. Ako sa hovorí, je lepšie jedenkrát vidieť ako stokrát počuť. Mohli sme pozorovať mokré holenie britvou s horúcim uterákom, olejom a spevňujúcim holiacim krémom na začiatku, až po studený zábal a balzamom po holení na konci. Módne trendy v starostlivosti o úpravu vlasov, brady a fúzov. Očarili nás pánske náradia, ako strojčeky, britvy a nožnice. Príjemná, nenútená a priateľská atmosféra nechýbala počas celej exkurzie. Je dôležité dodať, že návšteva takéhoto holičstva/barber shopu, je zážitok, ktorý rozhodne za to stojí!

            Ďakujeme.

          • PO STOPÁCH SLÁVNYCH OSOBNOSTÍ

          • V pondelok 5.6.2023 absolovali žiaci I.AB, III.AB a IV.HA triedy prehliadku mesta Banská Bystrica, počas ktorej sa vydali po stopách slávnych osobností.

          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE SPLEŤ

          • Dňa 29. mája sa žiaci našej školy zúčastnili na divadelnom predstavení „Spleť“ v podaní hercov martinského divadla. Žiaci prvého a druhého ročníka tried I.H, I.D, II.H, II.D a II.AB mali možnosť zažiť v predstavení osud a pocity mladého dievčaťa rómskeho pôvodu, ktorá rozpráva svoj príbeh. Príbeh má aj autobiografické prvky a cez dejovú líniu prechádza všetkými možnými problémami mladých ľudí všeobecne, nie len hrdinky samotnej ako problému šikany a kyberšikany, rasizmu, užívania alkoholu a iných látok ako dôsledku hľadania východiska z ťažkej situácie. Predstavenie vzniklo v spolupráci s centrami psychologickej pomoci Káčko a iPčko, ktorých psychológovia po ukončení predstavenia diskutovali so žiakmi o predstavení samotnom, ako aj o možných dôsledkoch nevhodného správania voči rovesníkom. Predstavenie zaujalo brilantným hereckým výkonom hlavnej protagonistky a veríme, že pomôže našim žiakom vo formovaní správnych postojov v danej problematike.

          • ROZLÚČILI SME SA S MATURANTMI (2023)

          • Veľa slov bolo vyrieknutých, no to najpodstatnejšie sa dá zhrnúť do jednej vety: Spomínajte na svoje stredoškolské štúdium s úsmevom na tvári a žite úspešný a plnohodnotný život, drahí maturanti.

          • DEŇ ZEME

          • Dňa 19. 5. 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň Zeme. Zúčastnili sa ho žiaci I.D, I.H, II.AB, II.D, II.H, III.HB triedy. Všetci žiaci si pozreli film o životnom prostredí a zmenách, ktorým čelí a diskutovali ako môžu svojou aktivitou zmierniť tieto zmeny. Žiaci tiež mali možnosť zapojiť sa do zaujímavých súťažných aktivít, dozvedeli sa veľa nových informácií ohľadom udržateľného životného prostredia, napríklad ako správne sadiť rastlinky, ako rozoznávať rôzne bylinky a priesady. Vyskúšali si vytriediť rôzne odpadové suroviny a dozvedeli sa, čo patrí alebo nepatrí do jednotlivých kontajnerov pri recyklovaní odpadu. Naučili sa aká dôležitá je pre náš život voda a koľko tejto dôležitej suroviny je potrebné na vypestovanie jednotlivých výrobkov a priemyselných produktov. Svoje dobré nápady vyjadrili v grafickej podobe, vo forme projektov. Na príprave Dňa Zeme sa podieľali Ing. Belašičová, Mgr. Stehlíková, Mgr. Psotová, Ing. Masárová, Mgr. Šikúr a Mgr. Volentier. Veríme, že ich aj táto akcia bude správne motivovať byť ekologickými.

            Sme neprofesionálni environmentalisti, ale môžeme veci zmeniť.

          • ODBORNÁ EXKURZIA V ALFA BIO

          • Dňa 18. 5. 2023. sa naši žiaci z triedy II.H, spoločne s pani učiteľkami Natáliou Čimborovou a Oľgou Kubišovou, zúčastnili exkurzie do výrobného strediska spoločnosti ALFA BIO. Počas exkurzie sme sa mali možnosť dozvedieť viac o známych produktoch z tofu, ktoré spoločnosť vyrába už viac ako 30 rokov. Boli sme aj pri samotnej výrobe tofu, kde sme získali väčšiu predstavu o tom ako funguje proces výroby tofu zo sójového mlieka. Taktiež sme mali malú ochutnávku niektorých druhov nátierok z tofu. Exkurzia bola náučná a skutočne sme si ju užili.

            Frederik Tomahogh (II.H)