• Odborná exkurzia v kaderníctve

          • Študentky II. AB triedy učebného odboru kaderník navštívili 23. 4. 2024 so svojou profesorkou odborných predmetov Mgr. Katarínou Láskavou v rámci rozšírenia odborného prehľadu o svojej budúcej profesii súkromné kaderníctvo na Uhlisku v Banskej Bystrici. Stretli sa tam s majiteľkou kaderníckeho salónu, ktorá má dlhoročné nielen kadernícke, ale aj pedagogické skúsenosti a rozhľad o nových, neustále sa meniacich trendoch v oblasti účesovej i vizážistickej tvorby.

            Oboznámili sa tiež s materiálnymi, kvalifikačnými, organizačnými, hygienickými, ekonomickými, personálnymi a ďalšími podmienkami, potrebnými pre živnostenské podnikanie v tejto oblasti. Okrem teoretických informácií veľmi cennou bola priama skúsenosť a možnosť vyskúšať si novú modernú technológiu žehlenia vlasov s turmalínovou infražehličkou.

            Považujeme za veľmi cenné v našej odbornej profesijnej príprave absolvovať podobne zamerané exkurzie častejšie a tešíme sa na ďalšie.

            Spracovala: Mgr. Katarína Láskavá

          • Naši žiaci získali základy podnikavosti v Rozbehni sa! Academy

          • Dňa 18. decembra k nám zavítal tím Rozbehni sa!. Ten pre našich žiakov z radov tretiakov a štvrtákov zorganizoval poldenné Biznis fórum. Žiaci sa na prípadovej štúdii učili, ako rozbehnúť biznis nápady rýchlo a lacno.

             

            🚀 Od vymýšľania nápadu až k prvým objednávkam

             

            Žiaci vedení odborníkmi z praxe krok po kroku prechádzali procesom od vymyslenia nápadu, cez tvorbu biznis modelu, prieskum konkurencie, cenotvorbu, zákaznícky prieskum a testovací web. Všetky úlohy boli interaktívne rozpracované na prípadovej štúdii žiačky Zuzky, ktorá ako stredoškoláčka absolvovala Rozbehni sa! inkubátor s nápadom Esencit, prenosnou aromaterapiou. Tej sa s našou pomocou podarilo otestovať životaschopnosť jej nápadu len za 75 hodín a 75€ priamych nákladov. Po spustení kampane napokon predala vyše 3000 kusov.


             

            ✅ Zlepšili sa postoje žiakov k podnikavosti

             

            Ešte predtým, než sa žiaci zahryzli do jednotlivých zadaní, dostali za úlohu subjektívne ohodnotiť svoje postoje k podnikaniu a tomu, či by vedeli, ako postupovať, ak by s prácou na nápade mali začať už dnes. Toto sebahodnotenie každý žiak absolvoval ešte raz po skončení vzdelávacieho podujatia. Zo sumárneho grafu je zrejmé, že žiaci svoje postoje k podnikaniu zlepšili a workshop im pomohol s motiváciou vyskúšať si rozbehnúť vlastný nápad. Vedomosti a motivácia žiakov sa zvýšili o 28%.

             

            😍 Pozitívne reakcie na seba nenechali dlho čakať

            Naši žiaci udelili workshopu priemernú známku 7,8 z 10 a vyzdvihli aj tieto prínosy:

             

            • „Vďaka workshopu viem, ako hľadať biznis nápady a ktorým nápadom sa mám ako začiatočník vyhnúť.“
            • „Za jedno dopoludnie sme sa dokázali naučiť postup rozbiehania nápadov, ktorý iným ľuďom zaberie roky.“
            • „Páčilo sa mi celé spracovanie prezentácie a skupinové cvičenia.“
            • „Získal som nové znalosti a pochopil som, že začať podnikať nemusí byť také ťažké.“

            ➡️ Ďalšie kroky

            Žiaci, ktorých idea podnikania zaujala, môžu vymyslieť vlastný nápad a ako jednotlivec či tím ho prihlásiť na online konzultáciu s Rozbehni sa! Počas nej dostane každý nápad cennú spätnú väzbu a tipy na prípadné vylepšenia. Následne dostane možnosť zapojiť sa do jarného akceleračného programu Rozbiehátor.

             

             

             

            Viac o projekte nájdete na webe www.rozbehnisa.sk

          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY Z ANGLICKÉHO JAZYKA

          • V utorok 28. novembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády z anglického jazyka.

            Výhercovia v jednotlivých kategóriách:

            2D

            • Antonia Barbara Pace, II. D, 1. miesto, (56,0 bodov)
            • Veronika Farkašová, II. D, 2. miesto, (48,5 bodov)
            • Viktor Husák, IV. DK, 3. miesto, (46,5 bodov)

            2A

            • Ester Žabková, II. H, 1. miesto, (55,5 bodov)
            • Filip Mojžiš, I. H, 2. miesto, (47,0 bodov)
            • Kristína Boháčová, I. H, 3. miesto, (44,0 bodov)

            2B

            • Samuel Vajči, III. H, 1. miesto, (61,0 bodov)
            • Adela Galová, IV. HB, 2. miesto, (53,0 bodov)
            • Dominika Bačová, V. HA, 3. miesto, (49,5 bodov)

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za aktívnu účasť a výhercom srdečne gratulujeme!

          • EXKURZIA V GREENTECHU

          • Dňa 11. 10. 2023 sa žiaci I.H triedy a II.H triedy zúčastnili exkurzie do prevádzky na druhotné spracovanie plastových obalov – Greentech, Slovakia. Spolu s triednymi učiteľkami Mgr. Faturíkovou a Mgr. Pánikovou sa naši žiaci oboznámili, ako sa z plastových fliaš vyrába druhotná surovina – plastové vločky, vhodné na výrobu nových plastových výrobkov. Videli celý proces triedenia, umývania, spracovania plastových obalov a aj následnej kontroly kvality plastových vločiek.

            Veríme, že návšteva prevádzky pozitívne podporí ich ekologické zmýšľanie.

          • NA VEĽTRHU POMATURITNÝCH MOŽNOSTÍ

          • V utorok 10. októbra 2023 sa žiaci maturitného ročníka študijného odboru hotelová akadémia zúčastnili spolu s vyučujúcou Ing. Miriam Jančovou Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus – Akadémia. Veľtrh sa konal v priestoroch výstaviska Incheba Expo v Bratislave.

            Žiaci mali skvelú príležitosť oboznámiť sa s rozsiahlou ponukou štúdia po maturite a osobne sa stretli so zástupcami slovenských aj zahraničných univerzít a vysokých škôl. Pre žiakov, ktorí uvažujú nad ďalším štúdiom, bola účasť na veľtrhu možnosťou informovať sa a zúčastniť sa prednášok, poradenského servisu a testovania ich schopností.

          • VYSADILI SME 58 "STROMČEKOV"

          • V mesiaci október sa žiaci triedy IV.HB zapojili do skrášlenia areálu našej školy a vysadili spolu 58 stromčekov – 8 javorov mliečnych, 25 zobov vtáčích a 25 tisov obyčajných.

            Oboznámili so zásadami správneho sadenia stromčekov, v praxi si vyskúšali svoju fyzickú kondíciu, ktorá je potrebná pri záhradných úpravách, a v neposlednom rade zažili aj radosť z dobre vykonanej práce.

            Zapojeným žiakom ďakujeme a veríme, že aj ostatní žiaci našej školy ocenia nové, zelenšie životné prostredie.

          • Návšteva Pamätného domu Jozefa Gregora Tajovského v Tajove

          • „Narodil som sa pred 149. rokmi v dedinke učupenej pod Kremnickými horami, ktorá mi bola po celý život najkrajším miestom na svete.“ Takto si spisovateľ spomína na rodnú dedinu, v ktorej stojí jeho rodný dom, v ktorej našiel miesto posledného odpočinku spolu s manželkou Hanou.
            Dňa 27. 9. 2023 trieda III.H navštívila všetky miesta spojené s osobnosťou autora: Pamätný dom, hrob Tajovského s náhrobným pomníkom. Výstup na Kalváriu umožnil prekrásny pohľad na slnkom zaliaty Tajov i Banskú Bystricu.

          • ZAPOJILI SME SA DO BIELEJ PASTELKY

          • BIELA PASTELKA je verejná zbierka, ktorá zlepšuje život ľuďom v ťažkých životných situáciách. Cieľom je pomôcť, podporiť ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej Pastelky je použitý na financovanie aktivít, ktoré pomáhajú začleniť sa do bežného života nevidiacim. Dňa 22.9.2023 sa naša trieda II.H do tejto finančnej zbierky zapojila. Veríme, že sme pomohli.

          • GASTRO CUP 2023 (Memoriál Janka Michnu)

          • Na 7. ročníku banskobystrickej prezentačno-súťažnej výstavy kuchárov a cukrárov, ktorá sa už po druhýkrát uskutočnila v Hoteli Národný dom v Banskej Bystrici, sme sa opäť podieľali nielen ako spoluorganizátori, ale do oboch kategórií (kuchár-junior a kuchár-senior) sme postavili aj svojich reprezentantov.

            Hoci od začiatku školského roka uplynuli iba 3 týždne, a teda súťažiaci nemali na prípravu príliš veľa času, môžeme im s hrdosťou blahoželať k úspechu. Andrej Rekeň z 2. ročníka študijného odboru kuchár pod odborným vedením pána majstra OV Ľuboša Kovaľa sa umiestnil v bronzovom pásme a pani majsterka OV Terezia Fekiačová si vo svojej kategórii odniesla krásnu striebornú medailu.

          • NA SLÁVNOSTNOM OTVORENÍ AKADEMICKÉHO ROKA UMB

          • Recepcia pri príležitosti slávnostného otvorenia akademického roka Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici je jednou z výnimočných akcií, na ktorej naša škola spolupracuje už niekoľko rokov. Pod vedením majsterky OV p. Jackovej obsluhu zabezpečovali žiaci 3. ročníka študijného odboru hotelová akadémia.

          • SLOVENSKÝ ČERVENÝ KRÍŽ V BYSTRICKEJ HOTELKE

          • Dňa 21. júna 2023 bolo na našej škole humanitárnou organizáciou Slovenský Červený kríž v zastúpení pani riaditeľky RNDr. Zuzany Stanovej a v spolupráci s krúžkom Dobrovoľníctva pod vedením Ing. M. Jančovej zorganizované školenie o poskytovaní prvej pomoci. RNDr. Stanová pútavým spôsobom žiakom I.H a IV.HB triedy vysvetlila a opísala okamžité opatrenia základnej prvej pomoci. Žiaci sa dozvedeli o „reťazi prežitia“, o okamžitých opatreniach na záchranu života, o resuscitácii postihnutej osoby, o tom ako chrániť svoje zdravie, ako poskytnúť prvú pomoc postihnutému v bezvedomí, čo je AED a ako ho používať a tiež ako správne telefonovať na tiesňovú linku. Okrem toho mali žiaci možnosť prakticky si vyskúšať poskytovanie základnej prvej pomoci na figuríne s poetickým menom „Anička“.

            Všetci účastníci školenia sa zhodli na tom, že bolo zaujímavé dozvedieť sa o život zachraňujúcich činnostiach, ktoré sú nevyhnutné pre záchranu ľudského života. Aj laici dokážu v núdzových situáciách zachrániť ľudský život – len treba presne a rýchlo vedieť ako na to. Každý z nás je schopný naučiť sa prvú pomoc a v prípade potreby by ju mal vedieť poskytnúť. Veríme, že prvý krok k tomu sme spravili. SČK vďaka za vašu humanitárnu a edukačnú činnosť.

          • ODBORNÁ EXKURZIA: PRAHA

          • Koniec školského roka je obdobím uzatvárania známok a následnej možnosti na exkurzie a relax mimo školských lavíc. V dňoch 18. - 20. 6. 2023 sa žiaci tried I.H, III. HA, IV.HA, IV.HB študijného odboru hotelová akadémia spolu s vyučujúcimi Ing. Jančovou, Mgr. Matuškovou, Mgr. Kovaľom zúčastnili zahraničnej odbornej exkurzie v hlavnom meste Českej republiky. Počas tejto exkurzie mali možnosť spoznať krásy stovežatej Prahy a ochutnať miestne špeciality. Karlov most, Václavské a Staromestské námestie, Orloj, Hradčany, Chrám S. Víta, Loreta, Strahovský kláštor, Luzerna, Jelení příkop, Obecný dom, Prašná brána- to je len zlomok toho, čo sa dá v tomto nádhernom veľkomeste vidieť a zažiť. Kto v Prahe nebol, ako keby ani nežil... Pridáte sa nabudúce?

          • ODBORNÁ EXKURZIA V PRAŽIARNI KÁVY

          • V polovici júna sa žiaci II.D triedy študujúci v odboroch kuchár a čašník/servírka zúčastnili s vyučujúcimi odborných predmetov Ing. Natáliou Čimborovou a Mgr. Zuzanou Faturíkovou exkurzie v pražiarni kávy v Banskej Bystrici. Exkurzia prebehla pod vedením odborníka na kávu Šimona Staša, ktorý nám predstavil ich značku kávy s názvom Mlsnacava. V pražiarni sme mali možnosť upražiť si surovú kávu, vidieť celý proces praženia surovej kávy cez ochladenie upraženej kávy a odstátie. Popritom sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o káve, o zmenách, ktoré sa dejú s kávou pri pražení a odrodách kávy. Následne mali možnosť žiaci klásť otázky ohľadne problematiky kávy. Z pražiarne sme sa presunuli do ďalších priestorov, kde nás už čakali ďalší odborníci na kávu a tu sme mali možnosť senzoricky hodnotiť rôzne druhy káv. Hodnotili sme vôňu upraženej a pomletej kávy pred zaliatím vodou, vôňu kávy po zaliatí, chuť pripravenej kávy a podobne. Následne sme ich porovnávali a diskutovali o tom, ktorá káva nám najviac chutí a aké zložky a arómy v nej cítime.

            V priebehu celej exkurzie vládla pohodová a priateľská atmosféra. Žiakom a rovnako aj nám učiteľkám sa exkurzia v pražiarni veľmi páčila a odniesli sme si z nej veľa zaujímavých informácií a poznatkov o káve a o náročnosti spracovania kávy. Sme vďační, že sme mali možnosť zúčastniť sa takejto exkurzie. Teraz už vieme, koľko práce sa ukrýva za jednou vypitou šálkou dobrej kávy.

          • ODBORNÁ EXKURZIA BARBIERSKÉHO REMESLA

          • Dňa 1. 6. 2023 sme sa so žiačkami 2. ročníka študijného odboru kaderník-vizážista, zúčastnili exkurzie v súkromnom salóne Barbaros Barba shop v Banskej Bystrici. Barber shop je označenie pre pánske holičstvo. Jediným spoločným znakom kaderníctva a holičstva je, že si sem chodíte strihať a upravovať vlasy. Týmto ale počet spoločných znakov končí a na rad prichádza veľa rozdielov, ktoré sme mohli vidieť na vlastné oči. Ako sa hovorí, je lepšie jedenkrát vidieť ako stokrát počuť. Mohli sme pozorovať mokré holenie britvou s horúcim uterákom, olejom a spevňujúcim holiacim krémom na začiatku, až po studený zábal a balzamom po holení na konci. Módne trendy v starostlivosti o úpravu vlasov, brady a fúzov. Očarili nás pánske náradia, ako strojčeky, britvy a nožnice. Príjemná, nenútená a priateľská atmosféra nechýbala počas celej exkurzie. Je dôležité dodať, že návšteva takéhoto holičstva/barber shopu, je zážitok, ktorý rozhodne za to stojí!

            Ďakujeme.

          • PO STOPÁCH SLÁVNYCH OSOBNOSTÍ

          • V pondelok 5.6.2023 absolovali žiaci I.AB, III.AB a IV.HA triedy prehliadku mesta Banská Bystrica, počas ktorej sa vydali po stopách slávnych osobností.

          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE SPLEŤ

          • Dňa 29. mája sa žiaci našej školy zúčastnili na divadelnom predstavení „Spleť“ v podaní hercov martinského divadla. Žiaci prvého a druhého ročníka tried I.H, I.D, II.H, II.D a II.AB mali možnosť zažiť v predstavení osud a pocity mladého dievčaťa rómskeho pôvodu, ktorá rozpráva svoj príbeh. Príbeh má aj autobiografické prvky a cez dejovú líniu prechádza všetkými možnými problémami mladých ľudí všeobecne, nie len hrdinky samotnej ako problému šikany a kyberšikany, rasizmu, užívania alkoholu a iných látok ako dôsledku hľadania východiska z ťažkej situácie. Predstavenie vzniklo v spolupráci s centrami psychologickej pomoci Káčko a iPčko, ktorých psychológovia po ukončení predstavenia diskutovali so žiakmi o predstavení samotnom, ako aj o možných dôsledkoch nevhodného správania voči rovesníkom. Predstavenie zaujalo brilantným hereckým výkonom hlavnej protagonistky a veríme, že pomôže našim žiakom vo formovaní správnych postojov v danej problematike.

          • ROZLÚČILI SME SA S MATURANTMI (2023)

          • Veľa slov bolo vyrieknutých, no to najpodstatnejšie sa dá zhrnúť do jednej vety: Spomínajte na svoje stredoškolské štúdium s úsmevom na tvári a žite úspešný a plnohodnotný život, drahí maturanti.

          • DEŇ ZEME

          • Dňa 19. 5. 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň Zeme. Zúčastnili sa ho žiaci I.D, I.H, II.AB, II.D, II.H, III.HB triedy. Všetci žiaci si pozreli film o životnom prostredí a zmenách, ktorým čelí a diskutovali ako môžu svojou aktivitou zmierniť tieto zmeny. Žiaci tiež mali možnosť zapojiť sa do zaujímavých súťažných aktivít, dozvedeli sa veľa nových informácií ohľadom udržateľného životného prostredia, napríklad ako správne sadiť rastlinky, ako rozoznávať rôzne bylinky a priesady. Vyskúšali si vytriediť rôzne odpadové suroviny a dozvedeli sa, čo patrí alebo nepatrí do jednotlivých kontajnerov pri recyklovaní odpadu. Naučili sa aká dôležitá je pre náš život voda a koľko tejto dôležitej suroviny je potrebné na vypestovanie jednotlivých výrobkov a priemyselných produktov. Svoje dobré nápady vyjadrili v grafickej podobe, vo forme projektov. Na príprave Dňa Zeme sa podieľali Ing. Belašičová, Mgr. Stehlíková, Mgr. Psotová, Ing. Masárová, Mgr. Šikúr a Mgr. Volentier. Veríme, že ich aj táto akcia bude správne motivovať byť ekologickými.

            Sme neprofesionálni environmentalisti, ale môžeme veci zmeniť.

          • WEBINÁR: Spotrebiteľské vzdelávanie a nástrahy nákupov cez internet

          • V tomto netradičnom období sme pre žiakov našej školy zabezpečili online webinár zameraný na tému „Spotrebiteľské vzdelávanie a nástrahy nákupov cez internet“, ktorý realizovali p. Zalaiová a p. Pavlovkin z Európskeho spotrebiteľského centra SR, Ministerstva hospodárstva SR. Žiakom III.AB a V.HB odovzdali cenné rady o ochrane spotrebiteľských práv, možnostiach reklamácie a previedli ich problematikou nákupov cez internet a prostredníctvom sociálnych sietí. Žiakov upozornili na možné „internetové pasce“ a nekalé praktiky, ktoré používajú niektorí predávajúci. Pozornosť venovali prevencii pred takýmito nákupmi a odporučili možnosti riešenia vzniknutých sporov.

          • PREDNÁŠKA O DÔCHODKOVOM SYSTÉME SR

          • Žiaci končiacich ročníkov V.HA, V.HB a III.AB sa zúčastnili online webináru, ktorý pre našu školu zabezpečila pani Ing. Jana Crmanová. Uviedla ich problematikou súčasného dôchodkového systému platného v SR od roku 2005, poukázala na dôležitosť, výhody a nevýhody jednotlivých pilierov a prezentovala ďalšie možnosti zabezpečenia sa na dôchodok prostredníctvom dostupných investičných produktov.

          • PREDNÁŠKA PRE ABSOLVENTOV ŠKOLY UCHÁDZAJÚCICH SA O PRÁCU

          • Dňa 13. 5. sa uskutočnila prednáška pre končiaci ročník školy, ktorého sa zúčastnili triedy V.HA a V.HB. Prednášajúcimi boli Mgr. Kováčová a Mgr. Oravkinová z ÚPSVaR Banská Bystrica. Pani poradkyne sprostredkovali našim absolventom dôležité informácie, ktoré môžu nastať v ich ďalšom životnom období. Čo robiť v prípade, ak si nenájdu do konca augusta zamestnanie? Ak prerušia alebo skončia štúdium na VŠ? Priblížili im možnosti finančnej podpory pri inicializácii podnikateľského zámeru, ako aj možnosť legislatívneho poradenstva pri hľadaní si práce v zahraničí cez Eures - www.eures.sk, či realizácie absolventskej praxe cez ÚPSVaR Banská Bystrica. Upozornili ich na dôležitosť výberu vhodného zamestnávateľa a tiež na možnosť skontrolovať si jeho platobnú morálku voči sociálnej poisťovni cez www.dlznici.sk. Súčasťou prednášky boli dôležité informácie o stránkach a personálnych agentúrach ponúkajúcich prácu. Prednáška zaujímavých spôsobom doplnila dôležité informácie sveta práce pre našich žiakov. Veď už dnes začínajú tvoriť svoju budúcnosť.

            Prajeme im veľa úspechov!

          • WORKSHOP KARIÉROVÉHO PORADENSTVA

          • Dňa 5. 5. 2021 sa maturitné triedy V.HA, V.HB a IV.DK zúčastnili worshopu kariérového poradenstva s pani Mgr. Valicovou z Kariérneho kompasu. Workshop organizačne zabezpečila spoločnosť Centire, s.r.o., ktorá sa zameriava na využitie odborného a duálneho vzdelávania pri rozvoji regiónov. Žiaci sa v rôznych aktivitách dozvedeli cenné informácie o svojich silných a slabých stránkach, predviedli si príklady dobrej praxe pri pracovných pohovoroch ako aj pri písaní motivačných listov. Veď dobrých informácií nie je nikdy dosť, preto veríme, že v súvislosti s uplatnením sa na trhu práce ich naši absolventi úspešne využijú.

          • DEŇ UČITEĽOV TROCHU INAK

          • V súvislosti s protiepidemickými opatreniami si pedagógovia našej školy pripomenuli významný sviatok všetkých učiteľov trochu inak, ako boli zvyknutí po minulé roky - pracovnou poradou s rúškami na tvárach a v odstupoch.

            Jej úvod patril pani riaditeľke Ing. Ľube Englerovej, ktorá sa individuálne prihovorila piatim našim kolegyniam a odovzdala im originálny odznak s logom našej školy za viac ako 15 rokov ich pôsobenia v tejto inštitúcii. Obdarovanými boli Mgr. Stanislava Psotová (20 rokov), Ing. Miriam Jančová (20 rokov), Ing. Eva Plančárová (18 rokov), p. Nataša Briedová (16 rokov) a Mgr. Ľuba Kubašková (15 rokov).

            Drobnú pozornosť od pani riaditeľky - gélové pero - si našiel na svojej stoličke každý jeden zúčastnený učiteľ.

          • WEBINÁR O AKTUÁLNYCH TRENDOCH V ÚČESOVEJ TVORBE

          • Napriek súčasnej mimoriadnej situácii - dištančnej forme vzdelávania - sa žiačky učebného odboru kaderník naprieč všetkými ročníkmi zúčastnili odborného webinára firmy FRAMESI zameraného na novú účesovú kolekciu Jar – Leto 2021.

            Kolekcia bola zameraná na nové farby a nové techniky v strihoch.

          • FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ A OSOBNÉ FINANCIE - WEBINÁR

          • Triedy III.HA, III.HB, III.AB a III.DK sa zúčastnili online webináru na tému „Finančná gramotnosť a osobné financie“, ktorý organizovala pani Ing. Jana Crmanová z finančnej spoločnosti OVB. Uviedla ich do prostredia vnímania peňazí ako prostriedku pre dosiahnutie svojich cieľov, popísala nevyhnutnosť vytvárania si finančnej rezervy do budúcnosti, prezentovala možnosti, ako to urobiť, a tak efektívne narábať s vlastnými finančnými prostriedkami.

          • ODBORNÝ VÝCVIK V ČASE COVID-u

          • Napriek nepriaznivým obmedzeniam v súvislosti so šírením ochorenia Covid 19 sa nám podarilo pokračovať v prezenčnej forme vyučovania predmetu odborný výcvik aspoň pre končiace ročníky (študijné aj učebné odbory kuchár, čašník/servírka a učebný odbor kaderník). Žiaci si tak mohli "oprášiť" svoje nadobudnuté zručnosti, ktoré od nich budú vyžadovať skúšobné komisie počas praktickej časti maturitnej skúšky, resp. na záverečných skúškach.

            Bez hostí to síce nie je ono, ale v danej situácii musíme "variť" z toho, čo máme k dispozícii.

          • MODRÁ NEZÁBUDKA

          • V dňoch 7. – 9. októbra sa 18 žiaci z II.HB a II.HA triedy zapojili do národnej zbierky Modrá nezábudka, ktorá vyvrcholila medzinárodným dňom duševného zdravia dňa 10. októbra. Modrá nezábudka je drobný nežný kvietok a symbolicky zosobňuje krehkosť ľudí s duševnými problémami.

            Je veľmi dôležité byť vnímavý voči svojmu okoliu a všímať si možné problémy ľudí okolo nás. Veď tak ako choroby tela, aj choroby duše sa môžu dotýkať každého z nás. Tým, že sa naša škola zapája do tejto zbierky, vyjadrujeme svoju podporu nielen vyzbieranými peniažkami, ale aj morálne stojíme pri tých, ktorí v čase choroby potrebujú niekoho pomoc. Byť humánny a zúčastnený najmä v dnešnej neľahkej dobe je dôležité. Dovoľte mi aj touto cestou poďakovať sa zapojeným žiakom za ich ochotu a nadšenie zapojiť sa do zbierky, rozdávanie dobrej nálady a šírenie dobrého mena našej školy.

          • BIELA PASTELKA

          • V spoločnosti sa často skloňuje otázka pomoci zdravotne znevýhodneným ľuďom. Môžeme pomáhať zapojením sa do charitatívnych zbierok, konkrétnou pomocou pri každodenných samoobslužných činnostiach, svojou prítomnosťou či prejaveným záujmom o ich život, ako aj svojou pomocou o ich lepšie zapojenie sa do spoločnosti. Nepoznané v nás vzbudzuje obavy.

            V snahe priblížiť našim žiakom život ľudí so špeciálnymi potrebami sme v tomto školskom roku 2020/21 začali spoluprácu s Úniou slabozrakých a nevidiacich BB. Začiatkom tejto spolupráce bolo zapojenie sa  našej školy SOŠ hotelových služieb a obchodu BB do národnej zbierky Biela pastelka, ktorá bola organizovaná dňa 18. 9. a zúčastnili sa jej žiaci II.HB triedy.

            Svojimi milými úsmevmi spríjemnili deň okoloidúcim ľuďom a zároveň vyzbierali peniažky pre zrakovo postihnutých ľudí.  Svojím vystupovaním a konaním dôstojne reprezentovali našu školu, za čo im veľmi pekne ďakujeme.

            V spolupráci budeme pokračovať s ďalšími triedami organizovaním prednášky Životný štýl ľudí so špeciálnymi potrebami a následne workshopom v reštaurácii Belveder, kde si žiaci v obsluhe rozšíria svoje vedomosti, ako komunikovať a obsluhovať ľudí so špeciálnymi potrebami. Bude to pre našu školu a našich žiakov nová skúsenosť, po stránke odbornej a ľudskej, na ktorú sa už tešíme!

          • ZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL AKO PREVENCIA RAKOVINY PRSNÍKA - PREDNÁŠKA

          • Dňa 18. 9. 2020 sa na našej škole uskutočnila prednáška Zdravý životný štýl ako prevencia rakoviny prsníka, v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v BB. Prednášky sa zúčastnili žiačky II.AB triedy. Okrem nových zaujímavých informácií si mohli prezrieť aj model prsníka a dozvedeli sa, ako predchádzať tejto zákernej chorobe. Súčasťou prednášky boli informácie o zdravom spôsobe života bez fajčenia, ktoré do veľkej miery môže negatívne ovplyvniť zdravotný stav každého z nás.

          • POĎAKOVANIE UČITEĽOM PRI PRÍLEŽITOSTI ODCHODU DO DÔCHODKU

          • V mene predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja podpredseda BBSK Ondrej Lunter pozval na stretnutie na Radnicu mesta Banská Bystrica učiteľov, ktorí v tomto roku odišli do dôchodku. Osobne im poďakoval za celoživotný prínos vo vzdelávaní a výchove mladých generácií v našom kraji.
            Z našich kolegov sa udalosti zúčastnili PaedDr. Zdena Martuliaková, Mgr. Viera Bešťáková a RNDr. Jozef Grom.
            Aj my im touto cestou ešte raz ďakujeme za ich profesionálny, ale hlavne ľudský prístup v nádhernom a dôležitom povolaní učiteľa.

          • ÚČELOVÉ CVIČENIE 2020

          • Úvodné dni nového školského roka sme sa rozhodli stráviť na čerstvom vzduchu a využiť tak poslené horúce dni tohto leta. Výstupy na Vartovku či pod Suchý vrch nám rozhodne dali zabrať, ale určite stáli za to. Takéto akcie stmelujú školský kolektív.
            Viac z atmosféry nájdete v albume Účelové cvičenie 2020.

          • SLÁVNOSTNÉ OTVORENIE ŠK. ROKA 2020/2021

          • Tento školský rok sme otvárali za výnimočných podmienok, najmä čo sa týka hygienických opatrení. Preto sme tak napokon urobili v dvoch etapách a prostredníctvom školského rozhlasu. Žiaci pri vstupe do budovy školy prechádzali kontrolou merania telesnej teploty a namierili si to rovno do svojich učební, všetci s rúškami na tvárach.
            Po doznení štátnej hymny Slovenskej republiky nasledoval príhovor novej pani riaditeľky Ing. Ľuby Englerovej, ktorá okrem iného privítala medzi nami aj nových žiakov tried prvého ročníka, ale aj nových členov pedagogického zboru.
            Záver rozhlasového vysielania patril pokynom organizácie teoretického a praktického vyučovania, ako aj inštrukciám ohľadom najbližších dní.
            Veríme, že v tomto školskom roku sa vyhneme niekoľkomesačnému zatvoreniu školských zariadení a budeme ho môcť prežiť všetci spolu a plnohodnotne bez väčších obmedzení. Už teraz sa totiž tešíme na všetky súťaže, podujatia a akcie, ktoré nám naša škola za bežných okolností ponúka.

          • Riaditeľkou našej školy sa stala Ing. Ľuba Englerová

          • Na základe poverenia od predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Jána Luntera bola s platnosťou od 1. marca 2020 dočasne poverená výkonom funkcie riaditeľky školy Ing. Ľuba Englerová. Toto poverenie si prevzala z rúk riaditeľa odboru školstva BBSK Ing. Miroslava Martiša.
            Ing. Englerová pôsobila na našej škole ako zástupkyňa riaditeľa školy pre odborné predmety teoretického vyučovania, neskôr ako inšpektorka Školského inšpekčného centra Banská Bystrica a napokon opäť na našej škole ako zástupkyňa riaditeľa pre praktické vyučovanie.

            Pripomeňme, že predchádzajúci riaditeľ školy RNDr. Ján Vašaš sa vzdal svojej funkcie a rozhodol sa odísť do dôchodku zo zdravotných dôvodov. Na čele školy stál od 1. októbra 2009. V lete 2019, po úspešnom výberovom konaní, obhájil svoju funkciu do tretice. Vykonávať ju mal do konca školského roka 2023/2024.
             

          • Živé knižnice - projekt (pokračujeme)

          • V rámci projektu Živé knižnice sme (žiaci I.HA) na hodine rozoberali tému: Noviny a časopisy. Boli sme rozdelení do skupín a dostali sme časopis či noviny. Našou úlohou bolo zistiť, či je to bulvárny časopis, denník, noviny alebo niečo iné. Vybrali sme si jeden článok, ktorý sme pred celou triedou prerozprávali a vyhodnotili, čo je zavádzajúce a čo sme sa dozvedeli.
            Veľmi sa nám to páčilo, pracovali sme v skupinách a dozvedeli sa veľa zaujímavých informacií.

             

          • Rýchle prsty na mobiloch

          • Je to súťaž, v ktorej si študenti preverujú, ako rýchlo s čo najväčšou presnosťou dokážu odpísať do mobilu sprístupnený text.

            Téma bola zameraná na ruského chemika D. I. Mendelejeva s dôrazom na niektoré dôležité medzníky z jeho života.

            Naši víťazi: 1. miesto - Alexandra Apfelová (IV.HB), 2. miesto - Roman Lacko (II.DK), 3. miesto - Alex Kovaľov (I.HB)

          • Školské kolo S. O. Č.

          • Dňa 11. 2. 2020 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo SOČ. Do súťaže sa zapojilo 22 prác, celkovo súťažilo 43 študentov druhého ročníka hotelovej akadémie. Odbornú porotu tvorili odborní učitelia: Ing. Plančárová, Ing. Korbelová, Mgr. Kovaľ.  Žiaci pripravili množstvo zaujímavých prác najmä z oblasti gastronómie a prípravy nápojov.

            Výhercovia školského kola SOČ sú:

            1. miesto: Lucia HRICOVÁ (II.HB) - Vplyv stravovania na zovňajšok človeka

            2. miesto: Annamária JURČOVÁ, Liana FEČKOVÁ, Timea KURINCOVÁ (II.HB)

            3. miesto: Ema TÓTHOVÁ, Ivana BUCHOLCEROVÁ (II.HA)

            Výherkyniam srdečne blahoželáme.

          • Trestnoprávna zodpovednosť mladých - PREDNÁŠKA

          • Dňa 13. 2. 2020 sa triedy II.DK a II.HA zúčastnili prednášky s majorkou Mgr. Andreou Petrovičovou z Krajskej polície v Banskej Bystrici. Prednáška Trestnoprávna zodpovednosť mladých ľudí bola súčasťou prevencie sociálno–patologických javov na našej škole.

            Žiaci sa počas voľnej diskusie a konkrétnych situácií z prezentácie dozvedeli o dopadoch nadmerného užívania alkoholu a omamných látok na mladých ľudí z nášho mesta ako aj o právnych dôsledkoch tohto nevhodného správania.

          • Workshop spoločenského správania

          • Aj tento rok naši žiaci pokračovali v realizácii úspešného Workshopu spoločenského správania, ktorý organizačne zabezpečujeme pre žiakov 7. ročníka ZŠ.  Dňa 6. 2. 2020 sa ho zúčastnili žiaci ZŠ Gaštanová, ktorí si osviežili pravidlá spoločenského správania, naučili sa ako správne podávať ruku v rôznych situáciách, ako sa správať v reštaurácii, ako správne prestrieť stôl, či iné  dôležité veci. Naši žiaci III.HA triedy, odboru hotelová akadémia ich uvítali v priestoroch odbornej učebne techniky obsluhy, kde workshop prebiehal, a pomocou vtipných scénok ich uviedli do „tajov“ spoločenskej etikety. Nechýbali súťaže, drobné odmeny a dobrá nálada. Verím, že sa všetci zúčastnení zabavili aj poučili, lebo aj pre našich žiakov to bola zaujímavá skúsenosť ako prezentovať svoje odborné a komunikačné zručnosti.